Garden

Welke groenten en fruit kun je zaaien in juni?

posted by Sander June 6, 2016 0 comments

Juni staat weer voor de deur en dat betekent automatisch dat er weer een nieuwe maand op de moestuinkalender aanbreekt voor jou en jouw tuinarchitect. Juni is de maand waarin het vaak ineens erg heet kan worden. Niet elke groente of fruit kan daar tegen. Tevens moet je er door de warmte op letten dat alle planten in de moestuin genoeg water krijgen, anders zullen ze het niet redden. Door de grond vochtig te houden beperk je tevens de kans op valse meeldauw die onder andere courgettes, erwten en komkommers aantast.

Zaaien in juni
Juni is een erg goede maand voor planten aangezien de grond vochtig is en de temperaturen hoog genoeg zijn. Daarnaast hebben we in deze maand vaak veel zonuren waar planten optimaal door kunnen groeien. Wil je iets zaaien in juni? Zorg er dan voor dat je dat aan het begin van de maand doet zodat alle planten nog optimaal van de gunstige omstandigheden kunnen genieten. Je kunt in de maand juni het beste gewassen zaaien die door korte of koude dagen snel doorschieten aangezien die dagen verleden tijd zijn. Zaai bijvoorbeeld Chinese kool, andijvie of witlof.
Wil je graag venkel of mais zaaien? Probeer ze dan eerst voor te zaaien in potten. De kans dat je grote, gezonde gewassen groeit is dan vele malen groter.

Oogsten in juni
Juni is de maand waarin je voorzichtig al wat groenten kan oogsten. Denk hierbij aan rode bietjes, tuinbonen en de eerste zomerworteltjes. Het fijne van oogsten in juni is dat er weer plaats vrijkomt om nieuwe dingen te planten. Als je gewassen in een optimale omgeving groeien, kun je wellicht ook al wat bloemkolen oogsten. Dat geldt ook voor vroege aardbeien en lente andijvie. Bloemkool kun je in juni niet alleen oogsten, je kunt ook de laatste bloemkolen zaaien. Let erop dat deze slechts tot juli gezaaid kunnen worden.

Beginnen je groene vingers al te kriebelen? Ga dan gauw aan de slag in jouw moestuin en geniet van verse gezonde groenten en fruit!

Ook interessant

Leave a Comment