Garden

Warm water zonnepanelen

posted by Sander June 15, 2017 0 comments

Zonnepanelen worden steeds breder inzetbaar. Zo kun je nu met zonnepanelen jouw zwembad voorzien van heerlijk warm water door middel van zonneleidingen. Hoe werkt dit precies en wat kost de aanschaf van deze zonneleidingen?

De werking van warm water zonnepanelen
Zonnepanelen die jouw zwembad voorzien van een aangename temperatuur zien er net wat anders uit dan de standaard, hoogglanzende zonnepanelen die je op daken kunt vinden. Deze zonnepanelen worden namelijk gemaakt van rubber of kunststof en worden in de omgeving van jouw zwembad of op het dak gelegd. Deze rubberen of kunststof zonnepanelen zien eruit als leidingen, wat ook klopt: het water van jouw zwembad wordt namelijk door deze leidingen gepompt die op het dak of een open vlakte worden gelegd, waardoor het water kan opwarmen doordat de zon hierop schijnt en het rubber of kunststof warm wordt.

De mogelijkheden van warm water zonnepanelen
Warm water zonneleidingen hebben een functie: jouw zwembadwater verwarmen. Doordat de kunststof- of rubberen leidingen voorzien zijn van een extra beschermlaag, zijn ze bestand tegen het chloor dat aanwezig is in zwembaden. Door het gebruik van rubber of kunststof zonneleidingen kan jouw zwembadwater wel tot 4 á 5 graden in temperatuur oplopen. Heerlijk voor de koudere dagen dus!

De kosten van warm water zonnepanelen
Warm water zonnepanelen zijn in aanschaf een stuk goedkoper dan zonnepanelen die geïnstalleerd worden om stroom op te wekken. De prijs van rubberen of kunststof leidingen ligt tussen de 30 tot 60 euro per vierkante meter, zonder installatiekosten. Houd er ook rekening mee dat je te maken krijgt met installatiekosten; deze kunnen tussen de 500 tot 1000 euro liggen wanneer het om een plat dak gaat en tussen de 1000 en 1500 euro wanneer jij de zonneleidingen op een schuin dak wilt laten installeren.

Is het rendement hoog genoeg om warm water te genereren?
Het rendement van warm water zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste hebben de rubberen of kunststof leidingen zon nodig om zichzelf op te warmen. Temperaturen van tussen de 10 en 15 graden zijn hierbij al voldoende, waarbij het water door de leidingen kan stromen en dit automatisch opgewarmd kan worden. Bij temperaturen van 25 graden en hoger verwarmt het zwembad water zich automatisch en heb je dus geen warm water leidingen nodig. Helaas is het in Nederland maar enkele weken of zelfs dagen per jaar echt zonnig genoeg om het volledige zwembadwater te voorzien van een aangename temperatuur. De warm water zonnepanelen kunnen ervoor zorgen dat jouw zwembad 4 tot 5 graden warmer wordt. Doordat je geen netstroom meer nodig hebt om jouw zwembad te voorzien van warmte bespaar je al snel in de kosten, vooral in de zomermaanden. Zo verdien je jouw aanschafkosten binnen 5 jaar weer terug.

Ook interessant

Leave a Comment