Typisch Grieks eten en drinken

grieks eten

Als je naar Griekenland gaat ontkom je er niet aan maar je kunt het ook hier in Nederland klaar maken. Het zal alleen nooit hetzelfde smaken als in de echte Griekse keuken. Maar er zijn genoeg lekkere gerechten die zeker de moeite waard zijn om zelf een keer te maken of in Griekenland te proeven en van te genieten. Deze onderstaande gerechten zijn ook het meest bekend onder de Nederlanders.

Moussaka

Dit is een gerecht gebaseerd op de groente aubergine en het volgende recept is het traditionele recept. Er zitten veel verschillende kruiden in en de knoflook en uien mogen ook niet ontbreken in dit gerecht.

1kg aubergines                                                                                              Voor de saus:

Zout en vers gemalen peper                                                                          15 gr boter

Circa 50 gram bloem om te paneren                                                              25 gr bloem

Circa 3 dl olijfolie                                                                                            3dl melk

2 middelgrote uien, gepeld en in plakken                                                       zout en peper

450 gram mager lamsgehakt                                                                          snufje nootmuskaat

4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken                                                3 etl Parmezaanse kaas geraspt

3 eetlepels tomatenpuree                                                                               2 eieren, losgeklopt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 theelepels gedroogde oregano

1 snufje kaneel

Voorbereiding
mousakka
Snijd de aubergine in plakken en doe ze in een vergiet. Strooi er daarna zout overheen en laat ze ongeveer een half uur uitlekken. Spoel ze daarna af en laat ze nog even uitlekken en droog ze dan goed op keukenpapier. Doe daarna bloem in een plastic zak en doe daar een paar aubergines in en schud de zak zodat alle aubergine goed wordt bedekt met bloem. Doe dit voor alle aubergines.

Bereidingswijze

Doe vijf eetlepels olijfolie in een grote bakpan en laat dit warm worden. Als de olie heet is laat je een matig vuur branden en doe je de aubergine erin. Als u een nieuwe lading aubergines erin doet, doe er dan ook een beetje olie bij. Als alle aubergine is gebakken leg je deze even opzij en laat je de uien lichtbruin bakken met weer eerst een beetje olie erbij. Doe dan het lamsgehakt erbij en zodra ze beide bruin zijn voeg je de rest toe. Namelijk de tomaten, tomatenpuree, knoflook, groene kruiden, de kaneel en zout en peper toe en breng het aan de kook. Dit is de vleessaus en deze laat je tussen de 20-25 minuten sudderen tot bijna al het vocht weg is.

Voor de saus smelt je de boter en daarna roer je er de bloem door. Wanneer het een gladde pasta vormt giet je er al roerend melk bij. Doe naar eigen smaak zout, peper en nootmuskaat erin. Breng dat aan de kook en laat het 2 minuten pruttelen. Daarna laat je het even afkoelen en klop je de eieren erdoor.

Leg 1/3 van de aubergine op de bodem van de bakschaal. Doe daar de helft van de vleessaus overheen en dan weer 1/3 van de aubergines en dan de rest van de vleessaus en de rest van de aubergines. Schenk dan de saus er overheen en strooi er wat kaas over. Bak het geheel in de oven op 190 graden 35-40 minuten.

Tzatziki

Dit is een soort sausje dat vaak met brood wordt geserveerd en dat is dan het gerecht. Het is een fris gerecht met als basis komkommer en Griekse yoghurt. Het is ook vaak een voorgerechtje, hier in Nederland is dat stokbrood met kruidenboter en in Griekenland is het knoflookbrood met Tzatziki. Hieronder het gerecht hoe jij jouw eigen tzatziki kan maken.
tzatziki
500ml Griekse volvette yoghurt,

1 komkommer,

2 a 3 teentjes knoflook,

1 eetlepel dille (gedroogd),

1/2 citroen,

olijfolie,

peper en zout

 

Voorbereiding

Maak de komkommer schoon en rasp deze in grove reepjes. Laat de reepjes goed uitlekken en zorg ervoor dat het meeste vocht eruit is.

Bereidingswijze

Schenk de yoghurt in een kom en knijp daarboven de knoflook uit. Doe er een eetlepel olijfolie, een eetlepel gedroogde dille en het sap van een halve citroen bij. Daarna doe je de komkommer erbij en meng je het geheel en voeg je naar smaak zout en peper toe. Laat dit mengsel een nachtje in de koelkast opstijven zodat de smaken beter vrijkomen en klaar is de Tzatziki.

Baklava

Een erg zoet Grieks toetje is de baklava. Oorspronkelijk komt het uit de Turkse keuken maar de Grieken maken het ook erg vaak. Het toetje bestaat voornamelijk uit walnoten, amandelen en honing. Zoals de meeste toetjes uit Griekenland zijn de ingrediënten noten en honing erg populair, deze ingrediënten komen vaak voor in toetjes uit de Griekse keuken.
baklava
1 pak filobladerdeeg

1 ons walnoten

1 ons garneeramandelen

1/2 sinaasappel

1/2 citroen

8 eetlepels vloeibare honing

100 gram roomboter suiker

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden en laat het filodeeg 2 uur voordat je het nodig hebt ontdooien.
Vet ook de ovenschotel dun in met boter.

Bereidingswijze

Hak de walnoten en amandelen in grove stukken en laat de boter in een pan smelten. Snij het filodeeg in de breedte doormidden. Bedek de bodem van de schotel met filodeeg en besmeer deze met boter. Strooi hierover ¼ van de noten en een ½ eetlepel suiker. Herhaal dit twee keer en eindig met filodeeg en gesmolten boter. Snijd alvast het gebak in stukjes en bak het voor 20 min. Ondertussen ½ sinaasappel, ½ citroen en de honing in een pan verwarmen en over de baklava gieten zodra deze uit de oven komt. Strooi dan de rest (1/4 ) van het notenmengsel erover en laat dit 12 uur intrekken et voilà.

Ouzo

ouzo
Dit is een typisch Grieks alcoholisch drankje dat je een keertje geprobeerd moet hebben. Het is wel iets wat je lekker moet vinden. Het is namelijk een drankje dat je of lekker of heel vies vindt. Het ligt eraan wat voor drankjes je lekker vindt en waar je meer van bent.

Het is wel een klein drankje wat vaak als een shotje wordt genomen. In restaurants krijg je het als shotje erbij en dat is dan is het de perfecte gelegenheid om het te proberen. Het heeft wel een hoog alcoholpercentage namelijk tussen de 38 en 44 procent. Het drankje heeft een sterke anijs smaak en het ziet er soms troebel uit maar het ligt er dan aan hoeveel anijs er in zit en of er water in is gedaan.

Leave a Comment