Uncategorized

Tuinrenovatie of nieuwe tuin laten aanleggen? Zo kies je

posted by Sander March 29, 2022 0 comments

De dagen worden weer langer en het voorjaar staat voor de deur. Dit is dus het moment om je tuin klaar te maken voor het aankomende tuinseizoen. Maar wat als je tuin niet naar je zin is? Wat kun je dan het beste doen: tuinrenovatie laten uitvoeren of een nieuwe tuin laten aanleggen? Met een aantal praktische tips helpen we je in dit artikel op weg om de keuze wat makkelijker te maken.

In welke mate is je huidige tuin niet naar je zin?

Bekijk je tuin en bepaal in welke mate hij niet naar je zin is. Is dat bijvoorbeeld omdat je terras verzakt is, is schutting schots en scheef staat of omdat de tuin compleet verwilderd is? Waar het op neerkomt is dus dat je moet bepalen hoeveel aspecten er niet naar je zin zijn. 

Als het om enkele zaken gaat, zoals een schutting die vervangen moet worden of de beplanting die gesnoeid en deels vervangen moet worden, dan is tuinrenovatie voldoende. Als de tuin geheel of bijna geheel niet naar je zin is, dan is de aanleg van een nieuwe tuin een betere keuze.

Wat is je budget?

Tuinrenovatie is over het algemeen een stuk goedkoper dan de aanleg van een nieuwe tuin. Bij tuinaanleg moet er namelijk een tuinontwerp worden gemaakt en dat kost geld. En omdat niet een gedeelte maar de gehele tuin wordt vervangen zijn de arbeidskosten ook een stuk hoger dan bij tuinrenovatie het geval is.

Dus enerzijds heb je je wensen die bepalen of tuinrenovatie of tuinaanleg de juiste keuze is. En anderzijds heb je het beschikbare budget dat een rol kan spelen bij het maken van een keuze. Ons advies is om voor een tuinrenovatie te kiezen als je een paar duizend euro budget hebt. Als je rond de tienduizend euro beschikbaar hebt en je voorkeur uitgaat naar de aanleg van een nieuwe tuin, dan moet het zeker goed komen met dat bedrag.

Overweeg een circulaire tuin

Wat als je nu geen budget hebt voor een nieuwe tuin, maar je tuin dermate niet naar je zin is dat een tuinrenovatie niet volstaat? Dan kan een circulaire tuin uitkomst bieden. Een circulaire tuin is een tuin waarin gebruikte tuinmaterialen verwerkt zijn. Dat kan gaan om tuinmaterialen die uit je oude tuin worden hergebruikt. Bijvoorbeeld tuintegels die wordt schoongespoten en opnieuw worden gelegd. 

Maar het kan ook gaan om tweedehands tuinmaterialen die uit andere tuinen afkomstig zijn. Hoveniersbedrijven hebben namelijk vaak een groot netwerk waardoor ze relatief goedkoop aan gebruikte tuinmaterialen kunnen komen. En als dat niet mogelijk is, dan kun je natuurlijk altijd zelf nog op Marktplaats gaan zoeken.

Advies nodig?

Als je er niet uitkomt over wat het beste is om te doen, dus je tuin renoveren of een nieuwe tuin laten aanleggen, vraag dan om advies bij een hoveniersbedrijf. Hoveniers zijn namelijk dag in dag uit bezig met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. Zij zien dus als geen ander mogelijkheden om jouw tuin om te toveren tot een tuin die weer naar je zin is. Schroom dus niet om een hovenier om advies te vragen als je het lastig vindt om een keuze te maken tussen tuinrenovatie en tuinonderhoud.

Ook interessant

Leave a Comment