Blogs

Kiezen voor een makelaar

posted by Sander June 15, 2017 0 comments

Gaat u een huis kopen of verkopen? Dan is het verstandig een makelaar in te schakelen. De makelaar is uw tussenpersoon in onderhandelingen, uw expert in waardebepaling en degene die u kan begeleiden bij het hele traject van de aan – of verkoop van uw woning.

Welke makelaars kom je tegen?
Op zoek naar een makelaar? Dan zijn er drie soorten makelaars die u tegen kunt komen.
– Als je een huis koopt, dan helpt de aankoopmakelaar je daarbij. Deze makelaar huur je zelf in en betaal je ook zelf.
– De verkoper kan een verkoopmakelaar ingeschakeld hebben. Deze wordt betaald door de verkoper. Zodra je een huis gaat bezichtigen, dan kom je een verkoopmakelaar tegen.
– Een huis moet meestal in verband met een hypotheek getaxeerd worden. Als de bank dat niet zelf doet, kun je daarvoor een taxateur vragen. De meeste makelaars zijn ook taxateur en kun je hiervoor dus inschakelen.

Aankoopmakelaar
Het is misschien lastig om zonder hulp een huis te kopen, een aankoopmakelaar treedt op namens u, de koper. Hij zal dus zijn best doen de aankoop van het huis voor u zo goed mogelijk te regelen.
Tegenwoordig is het heel gewoon dat de makelaar deeldiensten aanbiedt. Dus zodra u alleen hulp bij de onderhandelingen nodig heeft, doet de makelaar alleen de onderhandelingen voor u. Op die manier houdt u de makelaarskosten laag. De meeste makelaarskantoren werken als aankoop- en verkoopmakelaar. Ze kennen dus beide kanten van het werk en kunnen u daarom goed helpen.

Verkoopmakelaar
Koopt u een huis, dan heeft u te maken met de verkoper en zijn makelaar. Deze verkoopmakelaar wordt ingehuurd en betaald door de verkoper. Hoe aardig hij ook zal zijn, hij behartigt de belangen van de verkoper. Zodra u een huis gaat kopen wilt u natuurlijk alles weten van het huis, maar de verkoopmakelaar vertelt alleen waar je naar vraagt. Realiseer u, wanneer je met een verkoopmakelaar te maken hebt, dat hij primair het belang van de verkoper dient.
De verkoopmakelaar is niet jouw aankoopmakelaar. Kopers van een huis realiseren zich dit niet altijd. Er wordt dan vaak in goed vertrouwen de verkoper alle informatie om het huis zo gunstig mogelijk aan hen te verkopen verteld. Maar dit is fout, de verkoopmakelaar kan nooit uw aankoopmakelaar zijn.

Makelaar vergelijken?
Als koper van een huis moet u helaas voor slechte makelaars goed op uw hoede zijn. Als er iets mis gaat bij de koop van uw huis, kan dat u veel tijd en geld kosten. Gelukkig hebben de grote organisaties (NVM, VBO) wel een aantal toelatingseisen voor makelaars.
Hier vind u het aanbod van makelaars in uw woonplaats. Vraag vrijblijvend offertes op bij makelaar-advies.nl, zodat u de tarieven en voorwaarden van verschillende makelaars naast elkaar kunt leggen om vervolgens in zee te gaan met het bedrijf waar u het beste gevoel bij heeft.

Ook interessant

Leave a Comment