Blogs

Is mijn woning goed geïsoleerd?

posted by Sander June 15, 2017 0 comments

Hoe beter de isolatie van een woning is, hoe minder hard de verwarming hoeft te werken – er gaat namelijk minder warmte verloren. Een spouwmuur isoleren is belangrijk, maar ook de isolatie van het dak en isolatie onder de vloer zijn erg belangrijk.

Je hebt met een goede woningisolatie meer comfort en een lagere energierekening. De vloer trekt niet koud op en het is overal behaaglijk warm. Maar hoe weet je precies of jouw woning goed geïsoleerd is? Met de volgende informatie kun je dat zelf nagaan.

Isolatiewaarde
Hoe goed de isolatie van een huis is wordt de “isolatiewaarde” genoemd. Dit heet ook wel eens de Rc-waarde. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in m2K/W. In het Bouwbesluit van de Rijksoverheid staat precies hoeveel de isolatiewaarde van nieuwbouwwoningen moet zijn.

In het geval dat een nieuwbouwwoning niet aan de isolatiewaarde voldoet mag er geen omgevingsvergunning aan het huis worden uitgegeven door de gemeente.

Is mijn woning goed geïsoleerd?
Of jouw woning goed geïsoleerd is hangt vaak af van het bouwjaar van de woning. Vaak kunnen we zeggen dat hoe nieuwer het huis is, hoe beter de woningisolatie is. Er zijn nogal verschillen als het gaat om een woning isoleren door de jaren heen:

Bouwjaar voor 1976
Woon je in een huis dat voor 1976 is gebouwd? Dan is het waarschijnlijk niet of nauwelijks geïsoleerd. Woon je echter in een huis dat na 1920 is gebouwd, dan heb je waarschijnlijk wel een spouw. Met spouwisolatie is het dan ook mogelijk veel geld te besparen.

Je kunt navragen of de vorige bewoners eventueel wel isolatiemateriaal hebben laten aanbrengen. Wil je het zeker weten? Dan kun je het een isolatiedeskundige vragen.

Bouwjaar 1976 – 1982
Als jouw huis in deze periode gebouwd is dan hebben de ramen in de woonkamer dubbel glas, er is een dakisolatie van 5 cm, en een spouwmuurisolatie. Het is wel mogelijk om een betere isolatie te garanderen door isolerend glas (HR++ glas) voor de andere ramen te laten zetten en door vloerisolatie aan te laten brengen.

Bouwjaar 1983 of later
In de laatste paar jaren hebben nieuwbouwhuizen over het algemeen een goede isolatie. Je hoeft er zelf dan ook weinig aan te doen. Echter, de isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal in de wat oudere nieuwbouwhuizen valt vaak tegen. Hierdoor is het vaak toch wel interessant om extra (of nieuw) isolatiemateriaal aan te brengen.

Ook interessant

Leave a Comment