Health

Hoe belangrijk is het om je gebit goed te verzorgen?

posted by Sander May 5, 2022 0 comments

Een tandartsenpraktijk Schiedam zal je helpen om de hygiëne in je mond op peil te houden. Dat is heel belangrijk, omdat je je tanden elke dag gebruikt en het dus nodig is om de kwaliteit van je gebit op orde te houden. Je wil immers niet dat elke hap van je eten een enorme pijnscheut in je kaak veroorzaakt. Daarom is het zaak om regelmatig een tandarts te bezoeken, bijvoorbeeld een tandarts Vlaardingen, die je behandelt, tips geeft en uitlegt hoe je zelf zo goed mogelijk je tanden verzorgt.

Begin bij het begin: poetsen

Tandenpoetsen. We zijn er allemaal vroeg mee begonnen, en hebben allemaal van onze ouders en op school ongetwijfeld goed geleerd hoe belangrijk het is. Je tanden poetsen is dan ook het meest basale, maar ook belangrijkste dat je zelf kan doen om je gebit op orde te houden. Als je ervoor zorgt dat je 2 tot 3 keer per dag goed poetst, dan kun je ervan uitgaan dat je genoeg doet om gaatjes en andere ongemakkelijkheden te voorkomen. Poetsen is gemakkelijk: 2 minuten lang. Elk tand of gedeelte van je mond even lang en gebruik tandpasta die je zelf fijn vindt!

Elektrisch poetsen en flossen

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen naast het basale poetsen om zelf je gebit in orde te houden. Je kan bijvoorbeeld overstappen van het normaal poetsen naar elektrisch poetsen. Een elektrische tandenborstel, daar kun je namelijk zelf nooit aan tippen: deze tandenborstel maakt zo ontzettend veel poetsbewegingen per minuut, dat is bijna niet te tellen of bij te houden. Het kan dus een heel goed idee zijn om over te stappen op elektrisch poetsen. Je kan ook flossen: dat is met een stukje draad tussen je tanden het vuil weghalen. Ook dit is erg effectief tegen onhygiënische toestanden.

Gaatjes: een sluimerend gevaar

Wat kan er nou gebeuren als je al deze activiteiten, dat wil zeggen (elektrisch) poetsen, flossen maar ook bijvoorbeeld spoelen met mondwater, niet doet? Dan is de kans groot dat er gaatjes ontstaan in je kiezen. Gaatjes zijn het resultaat van bacteriën en andere kwaadwillende elementen die zorgen voor erosie in je tanden. Meestal betreft dit de kiezen, maar je kan ook (kleine) gaatjes in je hoek- en snijtanden krijgen. Als je een gaatje hebt, dan kun je dat goed voelen. Bijvoorbeeld tijdens het eten. Elke hap zal dat een kleine pijnschok teweeg brengen, die alsmaar erger wordt als je er niks aan doet.

Gevoelige tanden

Niet alleen gaatjes door erosie van je tanden kunnen een doorn in het oog zijn. Ook gevoelige tanden hebben kan het resultaat zijn van een slechte of gebrekkige verzorging van je gebit. Dit openbaart zich in pijnscheuten op het moment dat je iets warms of kouds eet of drinkt. Het temperatuurverschil in je mond kan heftig slaan op je slecht onderhouden tanden, waardoor je hele vervelende pijngolven kan ervaren. Dit alles is heel naar en daarom is het dus belangrijk dat je je gebit goed verzorgt. Dat wil dus zeggen: minstens twee keer per dag poetsen, flossen en als je zelf wil: spoelen.

Ook interessant

Leave a Comment