Griekse tradities en gewoontes

Laat u verrassen door de tradities en gewoontes van de Grieken. De Grieken kennen een rijk cultuur. Iets waar ze trots op zijn. De tradities en gewoontes maken hier een groot onderdeel van uit. Hier alvast een voorproefje om u voor te bereiden op wat u tegen zou kunnen komen op uw vakantie in Griekenland.

Grieks dansen

De Griekse dans wordt ook wel de Sirtaki genoemd. Dit heeft u vast wel een keer gezien. Griekse mensen houden heel van gezelligheid en hechten hier veel waarde aan. Elk feest is een gelegenheid om te dansen. De verschillende streken in Griekenland kennen allemaal hun eigen volksdans. Zo heeft de Griekse volksdans verscheidene variaties.  Het Grieks dansen brengt mensen samen en laat men onderlinge verschillen vergeten. Zie hieronder een filmpje van een van de verscheidene variaties van het Griekse dansen.

De kafenion

De Griekse mannen komen vaak samen in een café. Dit wordt  ook wel een kafenion genoemd. Voornamelijk mannen komen hier om samen een kopje koffie te drinken en het laatste nieuws te bespreken. Vaak worden hier politieke ideeën besproken. Vroeger hadden de kafenions de kleur van de politieke partij die de eigenaar aanhing. Op deze manier werden felle discussies en mogelijke ruzies voorkomen.

De komboloikomboloi

Vooral bij de kafeneion waar de mannen samenkomen zullen je kralenkettinkjes opvallen die zij in hun hand hebben. Ze maken een continue beweging en draaien de kraaltjes. Dit heeft verder niet echt een religieuze betekenis. Het doet ook een beetje denken aan het religieus chanten maar dit is het niet. Het is een kalmerend spel dat geluk zou brengen. De kettinkjes hebben een oneven aantal kralen dit zou geluk brengen. Een oneven aan De verschillende kombolois maken allemaal een aparte geluidje. Origineel zijn ze handgemaakt met natuurlijke materialen zoals amber, zaden, pitten koraal of been. Een echt komboloi kost tot wel in de duizend euro. oneven aantal voor geluk.  Maar er zijn tegenwoordig toeristische nep kettingen vanaf vijf euro.

Bezoek Griekse thuis

Wanneer men een griek thuis bezoekt is het normaal iets lekkers mee te nemen. De grieken zijn heel genereus naar elkaar toe. Je zou het kunnen kenmerken als heel zorgzaam. In Griekenland wordt de naamdag uitbundiger gevierd dan de geboortedag. De naamdag is de gedenkdag van de heilige naar wie iemand is genoemd. Het is dan ook normaal om dan een cadeau mee te nemen.

Griekse gebaren

De Grieken kennen andere gebaren dan wij die kennen. Waar wij het normaal vinden om nee te schudden en ja te knikken doen de Grieken dit anders. Wanneer een griek zijn hoofd naar achteren beweegt en de wenkbrauwen omhoog trekt en met de tong klikt zegt de griek nee. Dit gebeurt heel snel dus wellicht dat het u niet meteen zal opvallen.

Betalen

De grieken zijn erg gul en zouden opkijken van de Nederlandse gewoonte om de rekening te splitten. Er wordt nauwelijks gepind en vaak contant betaald. Vaak zijn er discussies over wie er betaald. Dus in Griekenland don’t try to go dutch!

Tijd

De Grieken zijn niet zo punctueel als het gaat om de tijd. Je zal vaak de uitdrukking siga siga horen en dit betekent rustig aan. Ook wanneer je een afspraak maakt met een Griek moet u er niet van opkijken wanneer hij of zij te laat komt. Dit is heel normaal in Griekenland.

Messimeri

Rond 14.00 en 17.00 doen de grieken een siësta en sluiten heel veel winkels en is het vrij stil op straat. De Griekse siësta wordt messimeri genoemd. Het is niet beleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.

Etenstijden

De Griekse eetgewoontes zijn anders die van de Nederlanders. Waar bij ons het ontbijt vrij belangrijk moment is op een dag. Is dat bij de Grieken wel anders. Ontbijten is vaak niet zo belangrijk en wordt heel snel gedaan. Er wordt vaak koffie gedronken en slechts iets kleins gegeten. Ook de lunch is niet heel groot. Er wordt vaak koffie gedronken en salades of mezes gegeten. Mezes zijn de Griekse versie van tapas. Het avondeten wordt daarentegen vaak uitgebreid gedaan maar vindt voor Nederlandse termen laat plaats. Pas rond 21.00 beginnen restaurantjes pas echt vol te lopen.mezes

 

Leave a Comment