Garden

Goede voornemens

posted by Sander January 17, 2017 0 comments

Een nieuw jaar, tijd voor de welbekende goede voornemens. Vaak vallen we terug op de standaard goede voornemens als ‘ik wil gezonder gaan leven’ en ‘ik wil afvallen’. Maar denk nou eens verder, je kunt toch ook andere dingen aanpakken in je leven of bijvoorbeeld in of rondom het huis? Verwen jezelf eens met een nieuwe badkamer! Of schaf nu eindelijk eens een lekker fauteuil aan om een goed boek te lezen. En wat te denken van de tuin?

Je droomtuin

Ja. De tuin. Die moet eigenlijk ook aangepakt worden. Maar het komt er steeds niet van. Je hebt al een hele tijd een abonnement op het tijdschrift Landleven en geniet van de mooie foto’s. Zo zou jij het ook wel willen hebben. Maar jij hebt een slecht onderhouden tuin. En dat is je een doorn in het oog. Tijd om je tuin eens flink aan te pakken met deze vijf handige stappen.

Maak een moodboard

Hoe ziet jouw droomtuin eruit? Zet op papier wat je mooi vindt aan een tuin. Pak de tijdschriften van Landleven erbij en ga knippen. Knip de foto’s en plaatjes uit het tijdschrift wat jij mooi vindt. Plak ze vervolgens op een heel groot stuk karton. Zo kun je meteen zien of het bij elkaar past. Ga dingen matchen en creëer een mooi plaatje van jouw ideale droomtuin.

Bepaal je budget

Een tuin aanleggen kost geld. En meer dan je denkt. Daarom is het goed om van te voren een budget te bepalen en je hieraan te houden. Hoeveel geld wil je aan je droomtuin besteden? En wat denk je dat de aanpassingen je kunnen opleveren? Aan de hand van een budget kun je een tuinontwerp maken.

Inmeten

Voordat je begint is het belangrijk dat je precies weet wat de afmetingen zijn van je tuin. Neem de exacte lengte en breedte van je tuin op. Kijk ook naar de ligging van de tuin en kijk bijvoorbeeld goed welke gedeelten van de tuin wel of geen zon krijgen. Handig om in schaduwrijke gedeelten geen planten neer te zetten die veel zon nodig hebben.

Tuinontwerp maken

Je hebt nu ideeën verzameld en een budget bepaald. Tijd om tot daden te komen. Gebruik bijvoorbeeld gratis tuinontwerp programma’s om je tuin te ontwerpen. Kijk naar types en modellen producten die je wilt gaan gebruiken in de tuin. Ga je voor geoceramica siertegels voor je terras? En neem je douglas hout voor je terrasoverkapping? Vervolgens kun je uitrekenen wat het geheel je gaat kosten.

Tuin aanleggen

De tuin aanleggen doe je in maart of april, de start van de lente. Dit is de meest vruchtbare periode. Je kunt de tuin zelf aanleggen of bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf in de armen nemen. Een combinatie is ook mogelijk. Dat jezelf het grondwerk voor je rekening neemt. Dit houdt in dat je zelf oude onderdelen als tegels, planten en struiken gaat verwijderen. De rest laat je over een een hovenier. Succes met het creëren van jouw droomtuin!

Ook interessant

Leave a Comment